Siirry pääsisältöön

Armeija mahdollistaa golfauksen ja twerkkauksen

Turun Sanomat kertoi lehdessään 8.11.2018 Turun Pääskyvuoren alueesta (1). Jutussa kerrottiin siitä, miten turkulaiset saavat Pääskyvuoren vanhasta kasarmialueesta virkistysalueen. Alueelle myös rakennetaan uusia kerrostaloja.Seuraavana päivänä Turun Sanomissa oli teksti pääkirjoittajalta: ”Armeija poistui Turun Pääskyvuorelta 20 vuotta sitten. Vihdoin kasarmialue otetaan yleiseen käyttöön, kun 20 kerrostalon rakentaminen alkaa” (2). Ymmärrän hyvin lauseen tarkoituksen, että on hienoa saada alueelle vihdoinkin käyttöä. Mutta lauseen voisi ymmärtää toisinkin.


Tunteita herättelee yhdistelmä ”armeija poistui” ja ”vihdoin”. Kun armeijan poistumisesta joltakin alueelta uutisoidaan näin, jää tunne, että ei armeijaa edes kaivata lähitienoolle, jos ollenkaan. Tässä yhteydessä asiaa ei ehkä tarkoitettu näin, mutta joskus olen miettinyt, annetaanko armeijalle tarpeeksi arvostusta? Halutaanko armeija pois kaikilta niiltä alueilta, joissa voisi tehdä bisnestä?

Pääskyvuori ei ole ainoa alue, joka on herättänyt ihmisten kiinnostusta armeijan poistuttua. Turun saaristossa Utö ja Örö ovat saaria, joissa on ollut ennen armeijan toimintaa. Etenkin Örön saaresta oli näyttävää uutisointia, kun alue saatiin matkailu- ja virkistyskäyttöön. Muutkin entiset linnakesaaret ovat olleet kuumia perunoita. Ja oikeastaan lähes jokainen alue, jota armeija on aikanaan ”pantannut” toimintaansa.

Santahaminasta on muistaakseni ollut lähihistorian aikana keskusteluja, että miksi armeija on edelleen kyseisellä alueella. Aluehan olisi ihanteellinen kaikkeen muuhun mahdolliseen toimintaan. Siitä voisi saada virkistysalueen, golfkentän, kylpyläkohteen tai elementtitalojen elämyslähiön.
Armeijan läsnäolo nähdään joskus haitallisena. Armeijan alueilta kantautuu melua. Armeijan liikenne ja harjoitukset haittaavat ihmisten eloa ja kulkemista. Toiminnalla saattaa olla ympäristövaikutuksia. Mutta päällimmäisenä lienee ajatus, että jonkun varuskunnan tilalle voisi saada mökkimaastoa tai hotellin.

Kuinka moni mahtaa ajatella, että armeijan läsnäolo on itse asiassa aika hyvä asia? Mahtaako monella tulla mieleen, että ilman armeijaa Suomi voisi olla aika turvaton maa?

Kyllä, toki meillä on muitakin viranomaisia. Ja joku voi sanoa, että muiden viranomaisten työ näkyy. Poliisi kitkee rikollisuutta ja valvoo lakien noudattamista. Pelastuslaitos pelastaa henkiä. Ja onhan siellä hyvän näköisiä palomiehiä ja ensihoitajia. Mutta armeija ”ei tee mitään”. Kannattaa kiittää luojaa siitä, että armeijan ”ei tarvitse tehdä mitään”. Silloin asiat ovat aika hyvin. Pointti tässä onkin se, että armeija eroaa hieman muista viranomaisista. Armeija on sitä varten, jos tapahtuu. JOS. Ja itse asiassa armeija on sitä varten, ETTEI tapahtuisi. Kyllä kiitos, kelpaa minulle!

Armeijallekin täytyy löytää omat alueensa, joissa se voi toimia. Voi olla, että meluisin toiminta ja harjoitukset kannattaa keskittää kauemmas asutusta ympäristöstä, mutta itse koen arkielämän kannalta mieluisaksi, että armeija on toisinaan läsnä myös kaupunkitienoilla. Tämä lisää Puolustusvoimien näkyvyyttä kansan keskuudessa, eikä armeijan ja kansan väliin tule liikaa etäisyyttä. Asiointi ja verkottuminen Puolustusvoimien kanssa helpottuvat, kun välimatka on lyhyempi. Ja joillekin läsnäolo tuo turvallisuuden tunteen negatiivisten ajatusten sijaan.

Pehmeän arvon näkökulmasta voisin sanoa myös, että sotilaatkin kaipaavat joskus pientä mukavuutta. Armeijaelämän voi tehdä astetta viihtyisämmäksi, jos esimerkiksi maisemat ovat miellyttävät, muu yhteiskunta lähellä, harrastukset ja palvelut saatavilla ja kotimatka kohtuullinen. Etkö itse toivo omalta työpaikaltasi vastaavia asioita?


Kannattaa muistaa kaiken golfauksen ja twerkkauksen keskellä, että ne ovat ylipäätään mahdollisia siksi, että joku mahdollistaa kyseiset harrastukset turvaamalla kansan vapauden. Tällaisille toimijoille luulisi löytyvän alueensa, vaikka virkistysalueet, harrastukset ja mukavuudet olisivatkin mielissä ensimmäisinä.

----------------------------------------------------
Viitteet:
(1) Turun Sanomat, 8.11.2018, sivu 4.
(2) Turun Sanomat, 9.11.2018, sivu 2.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin avaussanat

Ruokareseptejä? Treenivinkkejä? Ihania vaatteita? Elämysmatkakohteita? Jos etsit näitä, löysit väärään paikkaan. Tässä blogissa painopiste on yhteiskuntaa ja yleistä elämää pohtivissa kolumneissa ja ajankohtaisissa asioissa. Näkökulman sinulle antaa Avoin Soturi - Täysin yksilöllinen tavis, puolikonservatiivinen osaliberaali, sotatieteiden maisteri, uusioperheen isä ja tyyppi, joka ei halua jättää keskusteluja pelkkiin kahvipöytiin. Blogin nimi ei merkitse tiettyä teemaa, vaan on valikoitunut nimeksi, koska kyseessä on hieno anagrammi. Blogissa pohdiskellaan laajasti eri aihepiirejä.  Blogin sisältö koostuu kolumnien tyylisistä teksteistä, joissa otan kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä pohdiskelen yleisiä elämiseen liittyviä asioita. Kyseessä on blogi, jota kirjoitan yksityishenkilönä. Olen pitkään pohtinut mahdollisuuksiani päästä kirjoittamaan kolumneja eri aiheista joihinkin julkaisuihin tai kanaviin. Olen saanut aiemmin mahdollisuuksia kirjoittaa asiantuntija-artikkeleita muuta

Kinkyys on paheksuttu tabu, vaikka siinä harvoin on kyse kovin pahoista asioista

Kinkyys on aihe, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Kyseessä on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvä termi, jolla tarkoitetaan jotain sellaista seksuaalista aihetta, jota valtaosa ihmisistä voi pitää outona tai poikkeavana. Kinkyydelle löytyy toki muitakin määritelmiä, mutta oma määritelmäni on puhua ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, joka ei liity sukupuoliasioihin, vaan ihmisen muuhun seksuaalisuuteen. Itse puhun kinkyydestä silloin, kun kyseeseen tulevat etenkin fetisismi tai BDSM. Fetisismi on viehtymystä joihinkin asioihin, jotka tuottavat fetisistille mielihyvää. Monen ihmisen ennakkoluuloinen mielikuva voisi olla se, että fetisisti saa aina seksuaalisia viboja todella oudoista asioista. Itse pidän ensimmäisestä lauseesta, eli viehtymyksestä ja mielihyvästä. Fetissit eivät nimittäin aina liity seksiin. Yleensä fetissillä on kyllä kytky ihmisen seksuaaliseen kokemukseen, mutta itse näen fetissit kokonaisvaltaisempana asiana. Fetisseistä voi saada mielihyvää esimerkiksi hyvi

Toksinen feminiinisyys

Toksista maskuliinisuutta halutaan karsia ja on hyvä, että aihetta tutkitaan. Mutta vähemmälle huomiolle jää se, onko naisten parissa jotain toksista, joka tulisi myös karsia. Miesten pitäisi kai ottaa enemmän mallia naisten elämästä, mutta onko nykymaailman naisten elämä tervettä verrattuna miehiin? Näin myydään naiskuvaa kansalle? Tulee ostaa kosmetiikkaa ja ehosteita, että voi näyttää huippumallilta, viettelevältä ja itsevarmalta? Että voi esiintyä kameralle ja jakaa kuviaan muiden tykättäväksi? Entä miksi ehosteita mainostetaan niin, että kaksi naista ovat lähes intiimisti kosketuksissa? Onko tässä kyseessä toksista feminiinisyyttä, eli huonoa naiskuvaa? Kun katson ympärilleni, näen luonnottomia naisten kuvia kaikissa lehdissä ja mainoksissa. Näen kaupungilla ja mediassa erittäin huoliteltuja ja laittautuneita naisia, jotka vaikuttavat kilpailevan siitä, kuka on kaikkein kaunein. Hyvin monella naisella on yllään jotain huomiota herättävää, vähintään ne piukat leggingsit, jo