Vuosien varrella mediaa seuranneena armeija (Puolustusvoimat) on aina ollut kiinnostava uutisointikohde. Uutisissa kerrotaan aina armeijan hankinnoista ja uusista tuulista. Mediassa esitellään myös armeijan arkea ja toimintaa. Näiden ohella armeijalle saatetaan antaa myös kritiikkiä. Tuleehan valtiollista toimijaa tarkastella monipuolisesti sivistyneessä ja vapaassa valtiossa. Hyvä niin.
Mutta olen kiinnittänyt huomiota erityisesti siihen, miten sotilaista uutisoidaan mediassa. Mediassa ovat esillä useimmiten kenraalikunta, joukko-osastojen komentajat ja eri aiheiden asiantuntijasotilaat. Nämä henkilöt kommentoivat uutisia ja tapahtumia ja heillä on usein oikeus toimia Puolustusvoimien viestinnässä. Tarkastelussani ei ole virallinen viestintä, vaan muut uutiset. Sotilaista tehdään harvoin positiivisia uutisia tai henkilökuvia. Toki näille on olemassa omat rajoitteensa, eivätkä kaikki sotilaat saa tai halua esiintyä mediassa. Mutta positiivisia uutisia sotilaista ei yleensä tehdä median aloitteesta.
Media tosin tekee aktiivisia aloitteita, joskin ei niin miellyttävässä valossa. Nimittäin. Aina kun ammattisotilas tekee jotain mitä voidaan katsoa negatiivisesti, otsikot räjähtävät. Jos sotilas päätyy viikonloppuviihteellä kärhämään (mitä nykyään harvemmin tapahtuu), muistetaan aina mainita lehtipalstoilla, että sotilas oli osallisena. Harvemmin kyllä muiden ammatteja mainitaan samassa yhteydessä. Jos sotilas esiintyy alasti jossain missä se ei edes olisi lähtökohtaisesti laitonta, hänestä saadaan aikaan suuri haloo ja tutkintakin (1). Muille alastomuus on tosin sallittua ja normaalia. Sotilas saa olla seksuaalivähemmistössä tai kannattaa heidän asiaansa niin kauan, kunhan se ei ole julkista (2). Muuten media herkuttelee aiheella ja taas nousee iso negatiivinen vyöry. Ja onpa sotilas millaisissa uutisissa tahansa virallisten tiedotusten ulkopuolella, useimmiten heistä uutisoidaan vain silloin, kun on tehty jotain paheksuttavaa tai lainvastaista (3), (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11).
Voisiko otsikoissa olla jotain positiivisempaakin? Voisiko sotilaista tehdä joskus vastaavia juttuja, kuin tavallisista ihmisistäkin? Yksi hyvä uutinen mikä jäi vuosien varrelta mieleen, oli YLE:n uutinen Mikko Hölsöstä (12). Hänestä tehtiin isoon mediaan positiivinen henkilökuva, jossa tuotiin esille monilahjakkuutta ja urheilullisuutta. Samassa yhteydessä mainittiin myös, että näin reipas henkilö on muuten armeijassa töissä. Iltalehti taasen löysi vastikään useiden negatiivisten armeijauutistensa joukkoon yhden jutun, jossa viitattiin Puolustusvoimiin positiivisesti. Kyseessä oli hiihtäjä Anita Korvan halu jäädä töihin Puolustusvoimiin (13). Kun pengoin lisää YLE:n arkistoja, löytyi heiltä vastaavan tyylinen juttu Marika Teinistä (14). Löytyisikö lisää jotain vastaavaa positiivista uutisaihetta ammattisotilaista ja sotilaiksi haluavista?
Urheilullisuus on usein se ensimmäinen positiivinen asia, mikä yhdistetään sotilaisiin. Toki aihe on hyvä ja liikunnan ilosanomaa on hyvä jakaa liikkuvien esimerkillä. Mutta onko sotilas vain liikuntaa ja nuhteettomuutta? Sotilaskin on ihminen. Olisi piristävää saada joskus sellainen näkökulma median kautta. Ammattisotilaiden seassa on paljon erilaista osaamista ja intohimoa eri harrastuksiin. Jos monipuolisuutta nostettaisiin enemmän esille, se voisi poikia uusia ja positiivisia näkökulmia armeijaa kohtaan, kun vanhakantaiset ennakkoluulot ammuttaisiin alas. Ei jokainen ammattisotilas kilpaurheile tai metsästä. Joku saattaa purjehtia, vaeltaa, kuvata, pruuvata, käydä kissanäyttelyissä, soittaa rockia, hoitaa kukkia, virkata, twerkata tai vaikka kerätä postimerkkejä. Toki on eri asia, jos yleisesti halutaan, ettei sotilaista anneta liian inhimillistä kuvaa. Se tuskin kuitenkaan nakertaisi suuresti ammatin arvoa. Uutinen aliupseerista keskiaikamarkkinoiden näyttelijänä tuskin aiheutti Puolustusvoimille imagokolhua (15). Päinvastoin.
Olen pohtinut jo paljon sitä, mikä on sotilaan asema ja oikeudet Suomessa. Sotilaalla on olemassa omia velvoitteitaan ja sotilaan tulee käyttäytyä hyvin. Sotilailta vaaditaan paljon enemmän tavalliseen kansaan nähden. Mutta vaikka sotilaalta odotetaan paljon keskivertokansalaista parempaa käytöstä ja olemusta, ei siitä juuri palkita. Päinvastoin sotilaat otetaan välittömästi silmätikuiksi, jos siihen saadaan pienikin mahdollisuus. Toki sotilas on siinä samalla viivalla muiden kanssa, että jos hänen tekemisensä ylittää uutiskynnyksen, voi asiasta uutisoida siinä missä muistakin. Mutta tässä on yksi tarkasteltava asia: Nostetaanko ammattisotilaita negatiivisiin otsikoihin muita ihmisiä enemmän? Minusta tuntuu, että kyllä. Tällainen ilmiö pitäisi jo melkein huomioida erikseen yhdenvertaisuuslain kautta. Tuskin kukaan haluaa, että ammatinvalinnan myötä joutuu olemaan muita ihmisiä alttiimmin negatiivisen uutisoinnin kohteena.
Jos sotilaista ei uutisoida tarpeeksi positiivisesti ja nostetaan kaikki mahdolliset negatiiviset asiat uutisiin, on ilmiö omiaan tekemään hallaa sotilaiden julkikuvalle ja arvostukselle. Mistä sitten voisi juontaa, että sotilaita halutaan pitää silmällä? Ymmärtääkseni kansa luottaa Puolustusvoimiin ja sotilaisiin vahvasti. Olen myös ymmärtänyt, että ammattisotilaita ei pidetä aatelisina norsunluutornissa elävinä puolijumalina, joita rahvas ei saisi jututtaa tai joilta saisi palkakseen vain kertausharjoituskäskyjä tai pelottavia ukaaseja. En näe syytä sille, miksi ammattisotilaiden asemaa pitäisi jatkuvasti ravistella uutisoimalla jokainen mahdollinen negatiivinen asia. Vaikuttaa pikemminkin vainoamiselta.
Entisaikaan, toisen maailmansodan jälkeen, sotilaiden asema saattoi olla hyvinkin erilainen. En ole tutkinut asiaa, mutta voisin luulla, että sotilaat ovat silloin olleet ankarampia ja armeijassa on ollut tiukka kuri ja nuhde. Jossain näkemässäni vanhassa kotimaisessa elokuvassa tavallinen kansakin puhutteli upseereita arvonimillään. Jos moinen käytös on ollut läsnä entisajan arkipäivässä, on kansan ja ammattisotilaiden välillä ollut varmasti isompi kynnys, kuin tänä päivänä. Nykyään Puolustusvoimat jalkautuu hyvin usein kansan keskuuteen ja pitää esittelytilaisuuksia ja näytöksiä. Niissä myös upseerit juttelevat kansan kanssa rennohkosti. Reserviläisten kanssa jutellaan paljon ja hedelmällisesti eri tilaisuuksissa. Vanhat mielikuvat saattavat luoda halun ”laittaa ammattisotilaat maan pinnalle”, mutta todellisuudessa he ovat jo kansan parissa. Ammattisotilaita ei siis tarvitse ”palauttaa maan pinnalle” uutisoimalla heistä huonossa valossa.
Eräänä nyanssina mainittakoon, että usein media on uutisoinut näyttävästi siitä, miten upseeri ”on taas kerran” töpeksinyt jotain. Tällaisia uutisia julkaistaan käytännössä aina, kun niihin on vähänkään aihetta. Tarkasteltaessa uutisia on kuitenkin voinut tulla ilmi, että kyseessä on upseerin sijaan ollut aliupseeri tai opistoupseeri. Kun puhutaan upseerista, kyseessä on oma henkilöstöryhmänsä, joka on armeijan ylin henkilöstöryhmä. Otsikoille saadaan sanalla ”upseeri” klikkauksia ja myyntiä, mutta median tulisi aina tarkastaa, ettei uutisoi väärin. Jos sitä henkilöstöryhmää nyt tarvitsee erityisesti edes mainita. Pelkkä ”ammattisotilas” voisi usein riittää.
Huomioisin myös sen, että harvoihin hyviin juttuihin näyttää päätyvän enemmän aliupseereita, kun taas negatiivisiin uutisiin nousee enemmän upseereita. Maallikkoa ilmiö saattaa naurattaa, mutta vaikka upseerit olisivatkin herkullisempi pilkan kohde, upseeristossa on yhtä lailla mukavia ja hienoja ihmisiä, kuin muissa henkilöstöryhmissä. Tässäkin voisi olla tarkastelun paikka.
Media voisi pikkuhiljaa keskittyä kaiken negatiivisen asemasta siihen, että saisi uutisoitua ammattisotilaista enemmän hyvää. Toki jotkin merkittävimmät negatiivisetkin aiheet tulee uutisoida, mutta kaikkien virheiden kaivelulle ei tarvitsisi omistautua, koska useimpien muidenkaan ammattiryhmien kohdalla tällaista ei tapahdu. Kirjoittakaa vaikka uutinen siitä, miten joku ammattisotilas on tehnyt hienoa vapaaehtoistyötä. Tehkää uutinen siitä, kuinka joku ammattisotilas omistaa aikaa nuorille. Tehkää juttu siitä, miten joku sotilas on tavallinen kansalainen muiden parissa työaikansa ulkopuolella. Takokaa lööppi ja skuuppi siitä, miten perheenisä tai -äiti yrittää antaa aikansa perheen ohella myös maansa turvallisuudelle.
Yksi harvinainen asiallinen nosto lisää oli uutinen ammattisotilaiden työmäärästä ja uupumisesta (16). Tämä juttu oli ehkä enemmän Puolustusvoimista kertova, kuin sotilaista itsestään. Mutta jutun tyyli oli ammattisotilaita lähestyvä ja käsitteli heitä ihmisinä, asiallisessa valossa. Pidin tästä ja toivon, että negatiivisten, yhteen henkilöön liittyvien, uutisten sijaan saamme enemmän asiallista uutisointia. Tai sitä positiivistakin.
Miten olisi - saisiko vaihteeksi jotain hyvää ammattisotilaista?
Viitteet:
(1) KSML: Ammattisotilaan tv-esiintyminen alasti tutkitaan
YLE, 8.4.2015
https://yle.fi/uutiset/3-7914196
(Keskisuomalaisen alun perin kirjoittamat artikkelit näkyvät vain tilaajille, mutta aiheesta löytyy paljon uutisointia eri medioiden arkistoista)
(2) "Älkää olko hiljaa vieressä, puuttukaa!" – suomalainen ylikersantti marssi virka-asussa Pridessa
YLE, 4.7.2016
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/07/04/alkaa-olko-hiljaa-vieressa-puuttukaa-suomalainen-ylikersantti-marssi-virka
(3) Ilmavoimien yliluutnantille huumetuomio: Johti ammuntaa päihteissä - vetosi itse kovaan flunssaan
IL, 22.10.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/49a1fe7e-a2bb-4acb-8fea-fbd78b4212cb
(4) Palkittua upseeria syytetään salassa pidettävien tietojen jakamisesta noin 120 henkilölle
IL, 3.4.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201804032200851691
(5) Majurille syyte virkasalaisuuden rikkomisesta
IL, 16.3.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201803162200815890
(6) Komentajakapteeni päivysti humalassa
IL, 17.5.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201805172200950044
(7) Suomalainen everstiluutnantti toikkaroi humalassa itsenäisyyspäivänä Afrikassa
IL, 4.7.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201807042201052637
(8) Syyte: Lääkintäkapteeni puristi naispuolisia aliupseereita pakaroista ja lähetti oudon WhatsApp-kuvan
IL, 14.4.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201804142200878446
(9) Upseerioppilas kuoli rynnäkkökiväärin luotiin – syyttäjä vaatii yhä kapteeniluutnanttia vastuuseen kuolemasta
IS, 16.10.2018
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005866556.html
(10) Aliupseerilta löytyi valtava ase- ja ammuskätkö: 5500 patruunaa, kymmenen laitonta asetta ja viisi kiloa ruutia
IS, 4.10.2018
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005851217.html
(11) Some-sotilas Mashiri sai tuomion liikennetörttöilystään
IL, 19.10.2017
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201710192200471604
(12) Mikko ampuu kuin Mäkäräinen, suunnistaa kuin Kauppi, treenaa kuin Mieto – onko tässä urheilun todellinen supermies?
YLE, 14.8.2015
https://yle.fi/uutiset/3-8224932
(13) Suomen hiihdon superlupaus Anita Korva astuu armeijan harmaisiin: aikoo jäädä Puolustusvoimiin töihin
IL, 14.11.2018
https://www.iltalehti.fi/talviurheilu/a/655c4927-9183-4461-9fd2-28f92480bcc1
(14) Marika Teini on treenannut yli kymmenen vuoden ajan kaksi kertaa päivässä noustakseen suunnistuksen huipulle, työ armeijassa mahdollistaa päätoimisen huippu-urheilun: "Hyvän kesän jälkeen MM-mitali ei vaadi ihmeitä"
2.8.2018
https://yle.fi/urheilu/3-10279087
(15) Keskiaikaharrastajat valmistautuvat palaamaan vuoden 1517 Turkuun – aliupseeri muuttuu markkinanäytelmässä kirjuriksi
YLE, 24.6.2017
https://yle.fi/uutiset/3-9685722
(16) Yhdeksän viikkoa putkeen töissä, sotalaivalla "avioerobuumi" – Upseerit vaativat päivitystä työaikoihinsa
YLE, 13.11.2018
https://yle.fi/uutiset/3-10499929
Mutta olen kiinnittänyt huomiota erityisesti siihen, miten sotilaista uutisoidaan mediassa. Mediassa ovat esillä useimmiten kenraalikunta, joukko-osastojen komentajat ja eri aiheiden asiantuntijasotilaat. Nämä henkilöt kommentoivat uutisia ja tapahtumia ja heillä on usein oikeus toimia Puolustusvoimien viestinnässä. Tarkastelussani ei ole virallinen viestintä, vaan muut uutiset. Sotilaista tehdään harvoin positiivisia uutisia tai henkilökuvia. Toki näille on olemassa omat rajoitteensa, eivätkä kaikki sotilaat saa tai halua esiintyä mediassa. Mutta positiivisia uutisia sotilaista ei yleensä tehdä median aloitteesta.
Media tosin tekee aktiivisia aloitteita, joskin ei niin miellyttävässä valossa. Nimittäin. Aina kun ammattisotilas tekee jotain mitä voidaan katsoa negatiivisesti, otsikot räjähtävät. Jos sotilas päätyy viikonloppuviihteellä kärhämään (mitä nykyään harvemmin tapahtuu), muistetaan aina mainita lehtipalstoilla, että sotilas oli osallisena. Harvemmin kyllä muiden ammatteja mainitaan samassa yhteydessä. Jos sotilas esiintyy alasti jossain missä se ei edes olisi lähtökohtaisesti laitonta, hänestä saadaan aikaan suuri haloo ja tutkintakin (1). Muille alastomuus on tosin sallittua ja normaalia. Sotilas saa olla seksuaalivähemmistössä tai kannattaa heidän asiaansa niin kauan, kunhan se ei ole julkista (2). Muuten media herkuttelee aiheella ja taas nousee iso negatiivinen vyöry. Ja onpa sotilas millaisissa uutisissa tahansa virallisten tiedotusten ulkopuolella, useimmiten heistä uutisoidaan vain silloin, kun on tehty jotain paheksuttavaa tai lainvastaista (3), (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11).
Voisiko otsikoissa olla jotain positiivisempaakin? Voisiko sotilaista tehdä joskus vastaavia juttuja, kuin tavallisista ihmisistäkin? Yksi hyvä uutinen mikä jäi vuosien varrelta mieleen, oli YLE:n uutinen Mikko Hölsöstä (12). Hänestä tehtiin isoon mediaan positiivinen henkilökuva, jossa tuotiin esille monilahjakkuutta ja urheilullisuutta. Samassa yhteydessä mainittiin myös, että näin reipas henkilö on muuten armeijassa töissä. Iltalehti taasen löysi vastikään useiden negatiivisten armeijauutistensa joukkoon yhden jutun, jossa viitattiin Puolustusvoimiin positiivisesti. Kyseessä oli hiihtäjä Anita Korvan halu jäädä töihin Puolustusvoimiin (13). Kun pengoin lisää YLE:n arkistoja, löytyi heiltä vastaavan tyylinen juttu Marika Teinistä (14). Löytyisikö lisää jotain vastaavaa positiivista uutisaihetta ammattisotilaista ja sotilaiksi haluavista?
Urheilullisuus on usein se ensimmäinen positiivinen asia, mikä yhdistetään sotilaisiin. Toki aihe on hyvä ja liikunnan ilosanomaa on hyvä jakaa liikkuvien esimerkillä. Mutta onko sotilas vain liikuntaa ja nuhteettomuutta? Sotilaskin on ihminen. Olisi piristävää saada joskus sellainen näkökulma median kautta. Ammattisotilaiden seassa on paljon erilaista osaamista ja intohimoa eri harrastuksiin. Jos monipuolisuutta nostettaisiin enemmän esille, se voisi poikia uusia ja positiivisia näkökulmia armeijaa kohtaan, kun vanhakantaiset ennakkoluulot ammuttaisiin alas. Ei jokainen ammattisotilas kilpaurheile tai metsästä. Joku saattaa purjehtia, vaeltaa, kuvata, pruuvata, käydä kissanäyttelyissä, soittaa rockia, hoitaa kukkia, virkata, twerkata tai vaikka kerätä postimerkkejä. Toki on eri asia, jos yleisesti halutaan, ettei sotilaista anneta liian inhimillistä kuvaa. Se tuskin kuitenkaan nakertaisi suuresti ammatin arvoa. Uutinen aliupseerista keskiaikamarkkinoiden näyttelijänä tuskin aiheutti Puolustusvoimille imagokolhua (15). Päinvastoin.
Olen pohtinut jo paljon sitä, mikä on sotilaan asema ja oikeudet Suomessa. Sotilaalla on olemassa omia velvoitteitaan ja sotilaan tulee käyttäytyä hyvin. Sotilailta vaaditaan paljon enemmän tavalliseen kansaan nähden. Mutta vaikka sotilaalta odotetaan paljon keskivertokansalaista parempaa käytöstä ja olemusta, ei siitä juuri palkita. Päinvastoin sotilaat otetaan välittömästi silmätikuiksi, jos siihen saadaan pienikin mahdollisuus. Toki sotilas on siinä samalla viivalla muiden kanssa, että jos hänen tekemisensä ylittää uutiskynnyksen, voi asiasta uutisoida siinä missä muistakin. Mutta tässä on yksi tarkasteltava asia: Nostetaanko ammattisotilaita negatiivisiin otsikoihin muita ihmisiä enemmän? Minusta tuntuu, että kyllä. Tällainen ilmiö pitäisi jo melkein huomioida erikseen yhdenvertaisuuslain kautta. Tuskin kukaan haluaa, että ammatinvalinnan myötä joutuu olemaan muita ihmisiä alttiimmin negatiivisen uutisoinnin kohteena.
Jos sotilaista ei uutisoida tarpeeksi positiivisesti ja nostetaan kaikki mahdolliset negatiiviset asiat uutisiin, on ilmiö omiaan tekemään hallaa sotilaiden julkikuvalle ja arvostukselle. Mistä sitten voisi juontaa, että sotilaita halutaan pitää silmällä? Ymmärtääkseni kansa luottaa Puolustusvoimiin ja sotilaisiin vahvasti. Olen myös ymmärtänyt, että ammattisotilaita ei pidetä aatelisina norsunluutornissa elävinä puolijumalina, joita rahvas ei saisi jututtaa tai joilta saisi palkakseen vain kertausharjoituskäskyjä tai pelottavia ukaaseja. En näe syytä sille, miksi ammattisotilaiden asemaa pitäisi jatkuvasti ravistella uutisoimalla jokainen mahdollinen negatiivinen asia. Vaikuttaa pikemminkin vainoamiselta.
Suomen kansa tuntuu luottavan Puolustusvoimiin ja ammattisotilaisiin. Kun Puolustusvoimat ja sotilaat näyttäytyvät yleisölle, keräävät tapahtumat usein paljon kiinnostuneita ihmisiä. |
Entisaikaan, toisen maailmansodan jälkeen, sotilaiden asema saattoi olla hyvinkin erilainen. En ole tutkinut asiaa, mutta voisin luulla, että sotilaat ovat silloin olleet ankarampia ja armeijassa on ollut tiukka kuri ja nuhde. Jossain näkemässäni vanhassa kotimaisessa elokuvassa tavallinen kansakin puhutteli upseereita arvonimillään. Jos moinen käytös on ollut läsnä entisajan arkipäivässä, on kansan ja ammattisotilaiden välillä ollut varmasti isompi kynnys, kuin tänä päivänä. Nykyään Puolustusvoimat jalkautuu hyvin usein kansan keskuuteen ja pitää esittelytilaisuuksia ja näytöksiä. Niissä myös upseerit juttelevat kansan kanssa rennohkosti. Reserviläisten kanssa jutellaan paljon ja hedelmällisesti eri tilaisuuksissa. Vanhat mielikuvat saattavat luoda halun ”laittaa ammattisotilaat maan pinnalle”, mutta todellisuudessa he ovat jo kansan parissa. Ammattisotilaita ei siis tarvitse ”palauttaa maan pinnalle” uutisoimalla heistä huonossa valossa.
Eräänä nyanssina mainittakoon, että usein media on uutisoinut näyttävästi siitä, miten upseeri ”on taas kerran” töpeksinyt jotain. Tällaisia uutisia julkaistaan käytännössä aina, kun niihin on vähänkään aihetta. Tarkasteltaessa uutisia on kuitenkin voinut tulla ilmi, että kyseessä on upseerin sijaan ollut aliupseeri tai opistoupseeri. Kun puhutaan upseerista, kyseessä on oma henkilöstöryhmänsä, joka on armeijan ylin henkilöstöryhmä. Otsikoille saadaan sanalla ”upseeri” klikkauksia ja myyntiä, mutta median tulisi aina tarkastaa, ettei uutisoi väärin. Jos sitä henkilöstöryhmää nyt tarvitsee erityisesti edes mainita. Pelkkä ”ammattisotilas” voisi usein riittää.
Huomioisin myös sen, että harvoihin hyviin juttuihin näyttää päätyvän enemmän aliupseereita, kun taas negatiivisiin uutisiin nousee enemmän upseereita. Maallikkoa ilmiö saattaa naurattaa, mutta vaikka upseerit olisivatkin herkullisempi pilkan kohde, upseeristossa on yhtä lailla mukavia ja hienoja ihmisiä, kuin muissa henkilöstöryhmissä. Tässäkin voisi olla tarkastelun paikka.
Media voisi pikkuhiljaa keskittyä kaiken negatiivisen asemasta siihen, että saisi uutisoitua ammattisotilaista enemmän hyvää. Toki jotkin merkittävimmät negatiivisetkin aiheet tulee uutisoida, mutta kaikkien virheiden kaivelulle ei tarvitsisi omistautua, koska useimpien muidenkaan ammattiryhmien kohdalla tällaista ei tapahdu. Kirjoittakaa vaikka uutinen siitä, miten joku ammattisotilas on tehnyt hienoa vapaaehtoistyötä. Tehkää uutinen siitä, kuinka joku ammattisotilas omistaa aikaa nuorille. Tehkää juttu siitä, miten joku sotilas on tavallinen kansalainen muiden parissa työaikansa ulkopuolella. Takokaa lööppi ja skuuppi siitä, miten perheenisä tai -äiti yrittää antaa aikansa perheen ohella myös maansa turvallisuudelle.
Yksi harvinainen asiallinen nosto lisää oli uutinen ammattisotilaiden työmäärästä ja uupumisesta (16). Tämä juttu oli ehkä enemmän Puolustusvoimista kertova, kuin sotilaista itsestään. Mutta jutun tyyli oli ammattisotilaita lähestyvä ja käsitteli heitä ihmisinä, asiallisessa valossa. Pidin tästä ja toivon, että negatiivisten, yhteen henkilöön liittyvien, uutisten sijaan saamme enemmän asiallista uutisointia. Tai sitä positiivistakin.
Miten olisi - saisiko vaihteeksi jotain hyvää ammattisotilaista?
– – – – – – – – – –
Viitteet:
(1) KSML: Ammattisotilaan tv-esiintyminen alasti tutkitaan
YLE, 8.4.2015
https://yle.fi/uutiset/3-7914196
(Keskisuomalaisen alun perin kirjoittamat artikkelit näkyvät vain tilaajille, mutta aiheesta löytyy paljon uutisointia eri medioiden arkistoista)
(2) "Älkää olko hiljaa vieressä, puuttukaa!" – suomalainen ylikersantti marssi virka-asussa Pridessa
YLE, 4.7.2016
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/07/04/alkaa-olko-hiljaa-vieressa-puuttukaa-suomalainen-ylikersantti-marssi-virka
(3) Ilmavoimien yliluutnantille huumetuomio: Johti ammuntaa päihteissä - vetosi itse kovaan flunssaan
IL, 22.10.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/49a1fe7e-a2bb-4acb-8fea-fbd78b4212cb
(4) Palkittua upseeria syytetään salassa pidettävien tietojen jakamisesta noin 120 henkilölle
IL, 3.4.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201804032200851691
(5) Majurille syyte virkasalaisuuden rikkomisesta
IL, 16.3.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201803162200815890
(6) Komentajakapteeni päivysti humalassa
IL, 17.5.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201805172200950044
(7) Suomalainen everstiluutnantti toikkaroi humalassa itsenäisyyspäivänä Afrikassa
IL, 4.7.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201807042201052637
(8) Syyte: Lääkintäkapteeni puristi naispuolisia aliupseereita pakaroista ja lähetti oudon WhatsApp-kuvan
IL, 14.4.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201804142200878446
(9) Upseerioppilas kuoli rynnäkkökiväärin luotiin – syyttäjä vaatii yhä kapteeniluutnanttia vastuuseen kuolemasta
IS, 16.10.2018
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005866556.html
(10) Aliupseerilta löytyi valtava ase- ja ammuskätkö: 5500 patruunaa, kymmenen laitonta asetta ja viisi kiloa ruutia
IS, 4.10.2018
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005851217.html
(11) Some-sotilas Mashiri sai tuomion liikennetörttöilystään
IL, 19.10.2017
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201710192200471604
(12) Mikko ampuu kuin Mäkäräinen, suunnistaa kuin Kauppi, treenaa kuin Mieto – onko tässä urheilun todellinen supermies?
YLE, 14.8.2015
https://yle.fi/uutiset/3-8224932
(13) Suomen hiihdon superlupaus Anita Korva astuu armeijan harmaisiin: aikoo jäädä Puolustusvoimiin töihin
IL, 14.11.2018
https://www.iltalehti.fi/talviurheilu/a/655c4927-9183-4461-9fd2-28f92480bcc1
(14) Marika Teini on treenannut yli kymmenen vuoden ajan kaksi kertaa päivässä noustakseen suunnistuksen huipulle, työ armeijassa mahdollistaa päätoimisen huippu-urheilun: "Hyvän kesän jälkeen MM-mitali ei vaadi ihmeitä"
2.8.2018
https://yle.fi/urheilu/3-10279087
(15) Keskiaikaharrastajat valmistautuvat palaamaan vuoden 1517 Turkuun – aliupseeri muuttuu markkinanäytelmässä kirjuriksi
YLE, 24.6.2017
https://yle.fi/uutiset/3-9685722
(16) Yhdeksän viikkoa putkeen töissä, sotalaivalla "avioerobuumi" – Upseerit vaativat päivitystä työaikoihinsa
YLE, 13.11.2018
https://yle.fi/uutiset/3-10499929
Kommentit
Lähetä kommentti