Siirry pääsisältöön

Linnan juhlat ovat nykyään julkkisnaisten catwalk

En ole katsonut linnan juhlia enää vuosikausiin. Kyse ei ole siitä, ettenkö arvostaisi itsenäisyyspäivää tai presidentin juhlavastaanottoa ja juhlia. Boikotoin juhlien katsomista siksi, koska niiden seuraamisessa keskitytään pinnallisiin asioihin. Siinä missä minua kiinnostaisi nähdä osallistujat saman arvoisina ja saada kuva kaikkien osallistujien arvokkaasta panoksesta isänmaan hyväksi, huomio kiinnittyy kuitenkin aina lopulta julkisuuden henkilöihin ja heidän ulkonäköönsä. Tämä ei mielestäni ole tasa-arvoista toimintaa tai kaikkien kunnioittamista, vaan samaa, mitä televisiossa yleensäkin tehdään: Palvotaan julkkiksia.
 
Itse juhlien kaavassa ei liene vikaa. Linnaan kutsutaan tasaisesti eri ihmisiä erilaisista kategorioista. Suuri osa vieraista on ansainnut paikkansa juhlissa ja kokemus voi olla joillekin ainutlaatuinen. On hyvä, että vieraita osataan kierrättää. Olisi ikävää nähdä, että itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle pääsisivät vuodesta toiseen samat henkilöt ikään kuin automaationa siitä riippumatta, mitä olisivat tehneet. Linnan juhlien kutsu on kansan näkökulmasta palkinto ja huomionosoitus. Kutsuja olisi hyvä jakaa mahdollisimman tasaisesti, toki ne ansainneiden kesken. Linnaan pääsee juhlimaan ymmärtääkseni sillä, että on tehnyt paljon työtä isänmaan hyväksi tai ainakin pitänyt Suomen lippua näkyvillä maailmalla. Näin on hyvä.
 
Julkisuuden henkilöt saavat kuitenkin liikaa huomiota muihin nähden. Mediaa kiinnostaa edelleen julkisuuden henkilöiden ulkoasu ja mielipiteet enemmän, kuin muut vieraat tai juhlinta. Ensinnäkin koko juhlista on tullut nykyään julkkisnaisten catwalk. Iso osa juhlavastaanoton TV-lähetyksistä keskittyy vieraiden saapumiseen, jolloin seurataan, millaisissa asuissa vieraat saapuvat juhliin. Koska miehille on olemassa vain tylsä ja yksipuolinen pukukoodi, heissä ei ole mitään kiinnostavaa. Katseet kohdistuvat siis vain naisiin, joilla väriä ja designia saa olla huomattavan suurella skaalalla. Pukuja kommentoidaan suorassa lähetyksessä kuin muotinäytöksissä ja seuraavana päivänä lehdet hehkuttavat erilaisia naisten asuja. Tämä on epätasa-arvoista toimintaa ja vie huomion itse juhlilta ja niiden tarkoitusperältä.
 
Siinä missä Linnan juhlien muotishow on jo itsessään kyseenalainen asia, tulee esiin myös se, kuinka julkisuuden henkilöt huomioidaan taas kerran isommin, kuin muu kansa. Media kiinnittää paljon enemmän huomiota esimerkiksi artistien vaatetuksiin. Artisteilla ja taiteilijoilla tuntuu muutenkin olevan erivapauksia pukukoodien suhteen. Heille on vuosien varrella sallittu imagoonsa ja brändiinsä liittyviä juttuja, vaikka ne olisivat muiden vieraiden kohdalla paheksuttuja asioita. Artisteille ja taiteilijoille esiin nouseminen ja lisähuomio toki kelpaavat, koska lisänäkyvyys tuo lisää mainosta.
 
Viimeisimmissä Linnan juhlissa suurin puheenaihe oli Anna Puun teräskorsetti ja asukokonaisuus yleensäkin. Kuinka monelle muulle vieraalle olisi sallittu tällainen asu? Oliko asu upea ja hieno vain sen vuoksi, että sen kantajana oli julkisuuden henkilö, nainen ja artisti? Jos sama asu olisi ollut vaikkapa kansanedustajalla, mitä siitä olisi seurannut?
 
Linnan juhlissa löytyisi korjattavaa. Vieraiden tasa-arvoistaminen tulisi ottaa huomioon entistä enemmän tavallisten ja julkisuuden henkilöiden välillä, sekä myös miesten ja naisten pukeutumisen huomioinnissa. Siinä missä jokaisella vieraana olevalla miehellä ja naisella on oikeus olla tasa-arvoinen vieras, on ikävä katsella sivusta, kuinka myös Linnan juhlissa erivapaudet pukeutumiseen saava julkisuuden henkilö saa edelleen kermat kakusta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin avaussanat

Ruokareseptejä? Treenivinkkejä? Ihania vaatteita? Elämysmatkakohteita? Jos etsit näitä, löysit väärään paikkaan. Tässä blogissa painopiste on yhteiskuntaa ja yleistä elämää pohtivissa kolumneissa ja ajankohtaisissa asioissa. Näkökulman sinulle antaa Avoin Soturi - Täysin yksilöllinen tavis, puolikonservatiivinen osaliberaali, sotatieteiden maisteri, uusioperheen isä ja tyyppi, joka ei halua jättää keskusteluja pelkkiin kahvipöytiin. Blogin nimi ei merkitse tiettyä teemaa, vaan on valikoitunut nimeksi, koska kyseessä on hieno anagrammi. Blogissa pohdiskellaan laajasti eri aihepiirejä.  Blogin sisältö koostuu kolumnien tyylisistä teksteistä, joissa otan kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä pohdiskelen yleisiä elämiseen liittyviä asioita. Kyseessä on blogi, jota kirjoitan yksityishenkilönä. Olen pitkään pohtinut mahdollisuuksiani päästä kirjoittamaan kolumneja eri aiheista joihinkin julkaisuihin tai kanaviin. Olen saanut aiemmin mahdollisuuksia kirjoittaa asiantuntija-artikkeleita muuta

Kinkyys on paheksuttu tabu, vaikka siinä harvoin on kyse kovin pahoista asioista

Kinkyys on aihe, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Kyseessä on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvä termi, jolla tarkoitetaan jotain sellaista seksuaalista aihetta, jota valtaosa ihmisistä voi pitää outona tai poikkeavana. Kinkyydelle löytyy toki muitakin määritelmiä, mutta oma määritelmäni on puhua ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, joka ei liity sukupuoliasioihin, vaan ihmisen muuhun seksuaalisuuteen. Itse puhun kinkyydestä silloin, kun kyseeseen tulevat etenkin fetisismi tai BDSM. Fetisismi on viehtymystä joihinkin asioihin, jotka tuottavat fetisistille mielihyvää. Monen ihmisen ennakkoluuloinen mielikuva voisi olla se, että fetisisti saa aina seksuaalisia viboja todella oudoista asioista. Itse pidän ensimmäisestä lauseesta, eli viehtymyksestä ja mielihyvästä. Fetissit eivät nimittäin aina liity seksiin. Yleensä fetissillä on kyllä kytky ihmisen seksuaaliseen kokemukseen, mutta itse näen fetissit kokonaisvaltaisempana asiana. Fetisseistä voi saada mielihyvää esimerkiksi hyvi

Toksinen feminiinisyys

Toksista maskuliinisuutta halutaan karsia ja on hyvä, että aihetta tutkitaan. Mutta vähemmälle huomiolle jää se, onko naisten parissa jotain toksista, joka tulisi myös karsia. Miesten pitäisi kai ottaa enemmän mallia naisten elämästä, mutta onko nykymaailman naisten elämä tervettä verrattuna miehiin? Näin myydään naiskuvaa kansalle? Tulee ostaa kosmetiikkaa ja ehosteita, että voi näyttää huippumallilta, viettelevältä ja itsevarmalta? Että voi esiintyä kameralle ja jakaa kuviaan muiden tykättäväksi? Entä miksi ehosteita mainostetaan niin, että kaksi naista ovat lähes intiimisti kosketuksissa? Onko tässä kyseessä toksista feminiinisyyttä, eli huonoa naiskuvaa? Kun katson ympärilleni, näen luonnottomia naisten kuvia kaikissa lehdissä ja mainoksissa. Näen kaupungilla ja mediassa erittäin huoliteltuja ja laittautuneita naisia, jotka vaikuttavat kilpailevan siitä, kuka on kaikkein kaunein. Hyvin monella naisella on yllään jotain huomiota herättävää, vähintään ne piukat leggingsit, jo