Siirry pääsisältöön

Naiskeskeinen voimaannutus rikkoo tavallisten miesten itsetunnon

Tämä kirjoitukseni julkaistiin alun perin Turun Sanomien mielipidepalstalla 16.10.2019. Artikkelin lopussa on linkki alkuperäiseen julkaisuun (1). Tässä blogitekstissä on lisätty mukaan kuvituskuvia lisäajatuksilla.

Mediassa on paljon puhetta kauneus- ja menestymispaineista. Paineet ovat tauti, mutta voimaantumista ja keinoja tarjotaan vain naisille. Miehet jätetään yksin käsittelemään asiat päänsä sisällä.

Nykypäivänä yleinen voimaannuttava kuva naisista. Miksi miehiä ei voida esitellä samalla tyylillä - kevyesti, syväluotaavasti, hyväksyvästi ja erilaisuutta korostaen? Saako mies harrastaa mitään feminiinistä, kun nainen saa harrastaa jotain maskuliinista? Tuleeko miesten olla ahtaassa muotissa, kun naiset saavat olla vapaammin?

Perinteinen miehen malli on lihaksikas äijä tai pukua käyttävä vinttikoira. Ne olivat siinä. Naisille on satoja roolimalleja ja tuhansia erilaisia vaatteita. Miehet ovat ahtaassa muotissa.

Miehille ei sallita samanlaista heittäytymistä, vapautumista, hupsuttelua tai voimaantumista kuin naisille. Mies on otsikoissa lähtökohtaisesti vain rahan, menestyksen tai sikailun vuoksi. Naiset saavat palstatilaa lifestyle-aiheilla ja pelkän ulkonäön myötä kuulumisten kyselyillä.

Kuvakaappaus Iltalehden uutissyötteestä. Lifestyle -palstalla julkaistaan lähtökohtaisesti vain naisten elämää käsitteleviä juttuja, joista osa on kevyitä aiheita, osa syväluotaavampia ja voimaannuttaviakin. Miesten elämään liittyvät jutut ovat yleensä vain uraan, tekniikkaan tai urheiluun liittyviä. Tai mainoksia siitä, miten kaljuuntuminen tulisi estää tai testosteronitasoa nostaa. Onko tällainen media tasapuolista?

Missejä on media pullollaan. Valitaan Miss Suomi, Miss Wellnessmalli ja varmaan myös Miss Maitolaituri. Missä ovat Misterit? Tai mihin edes tarvitsemme näitä ulkonäköpaineita aiheuttavia suosion hakijoita?

Kuvakaappaus Ilta-Sanomien sivuilta. Missijuttuja on nykyään mediassa lähes joka päivä. Myös marginaaliset missikilpailut huomioidaan. Missä on tasa-arvo? Missä miesten oikeus olla ihailtavina? Ja miksi näin ulkonäköpaineiden aikakautena kauneuskilpailuja edes tyrkytetään kansalle, kun kauneuskilpailut voitaisiin pitää vain asiantuntijoiden keskuudessa ilman mediatyrkytystä?

Sosiaalinen media pursuaa naisten kuvia, joissa ulkonäöllä haetaan tykkäyksiä. Sitä perustellaan nähdyksi tulemisella ja tykkäysten positiivisella voimalla. Miehellekin olisi tärkeää saada kannustavia kommentteja ja tykkäyksiä. Mutta niitä ei heru toisilta miehiltä, eikä naisilta.

Onko edelleen miesten ainoa voimaantumiskeino ottaa pullo viinaa saunaan perjantaina ja tuskailla yksin murheitaan? Mistä mies saa tukea, jos hän on yksin, eikä saa hyväksyntää edes medioiden kautta? Annammeko ihan itse miesten syrjäytyä?

Yhteiskunnan ja median tulisi tehdä asialle jotain. Olisi viimein aika rikkoa muotteja ja esitellä myös miehet laajemmin ja vapaammin mediassa ja yhteiskunnassa. Antakaa miestenkin puhua, purkautua ja kukkia.

Kuvakaappaukset Ilta-Sanomien uutissyötteestä. Latvalan Ja Torpan eron suhteen uutisointi keskittyi konservatiivisesti miehen uraan ja naisen tunteisiin. Miksi miesten tunteista ei voida puhua? Entä miksi vain naisen voimaantuminen huomioidaan?

Olisi aika saada myös naiset voimaannuttamaan miehiä. Ei tunnu enää hyvältä olla mies Suomessa. Jos kaiken niska limassa tehdyn työn jälkeen saa palkaksi katsoa, miten vain naiset huomioidaan kevyesti ja positiivisesti, niin miksi pitäisi edes vaivautua?

Ruokkikaa miestenkin itsetuntoa. Jakakaa välillä tykkäyksiä tai kehujanne myös miehille. Joku herkempi ja sikailematon mies voi purskahtaa itkuun siitä hyvästä, jos hän saa edes joskus kehuja jostakin.

Räytynyt ja rikkinäinen mies, joka ei saa huomiota mistään, on huono yhdistelmä. Ääritapauksissa käsi voi tarttua viinapullon sijasta jo puukkoonkin, jolloin pukumies tai sikailija muuttuukin jo hirviöksi. Jostain syystä miehet ovat ne, jotka ovat viime vuosina heiluneet aseiden kanssa turuilla ja toreilla. Näitä tapauksiako haluamme luoda Suomeen antamalla kaiken ihailumme naisille ja pinnallisuudelle?


 -------------------

1) Alkuperäinen julkaisu, Turun Sanomat, Mielipiteet / Lukijalta, 16.10.2019: https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4727372/Lukijalta+Naiskeskeinen+voimaannutus+rikkoo+tavallisten+miesten+itsetunnon

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin avaussanat

Ruokareseptejä? Treenivinkkejä? Ihania vaatteita? Elämysmatkakohteita? Jos etsit näitä, löysit väärään paikkaan. Tässä blogissa painopiste on yhteiskuntaa ja yleistä elämää pohtivissa kolumneissa ja ajankohtaisissa asioissa. Näkökulman sinulle antaa Avoin Soturi - Täysin yksilöllinen tavis, puolikonservatiivinen osaliberaali, sotatieteiden maisteri, uusioperheen isä ja tyyppi, joka ei halua jättää keskusteluja pelkkiin kahvipöytiin. Blogin nimi ei merkitse tiettyä teemaa, vaan on valikoitunut nimeksi, koska kyseessä on hieno anagrammi. Blogissa pohdiskellaan laajasti eri aihepiirejä.  Blogin sisältö koostuu kolumnien tyylisistä teksteistä, joissa otan kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä pohdiskelen yleisiä elämiseen liittyviä asioita. Kyseessä on blogi, jota kirjoitan yksityishenkilönä. Olen pitkään pohtinut mahdollisuuksiani päästä kirjoittamaan kolumneja eri aiheista joihinkin julkaisuihin tai kanaviin. Olen saanut aiemmin mahdollisuuksia kirjoittaa asiantuntija-artikkeleita muuta

Kinkyys on paheksuttu tabu, vaikka siinä harvoin on kyse kovin pahoista asioista

Kinkyys on aihe, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Kyseessä on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvä termi, jolla tarkoitetaan jotain sellaista seksuaalista aihetta, jota valtaosa ihmisistä voi pitää outona tai poikkeavana. Kinkyydelle löytyy toki muitakin määritelmiä, mutta oma määritelmäni on puhua ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, joka ei liity sukupuoliasioihin, vaan ihmisen muuhun seksuaalisuuteen. Itse puhun kinkyydestä silloin, kun kyseeseen tulevat etenkin fetisismi tai BDSM. Fetisismi on viehtymystä joihinkin asioihin, jotka tuottavat fetisistille mielihyvää. Monen ihmisen ennakkoluuloinen mielikuva voisi olla se, että fetisisti saa aina seksuaalisia viboja todella oudoista asioista. Itse pidän ensimmäisestä lauseesta, eli viehtymyksestä ja mielihyvästä. Fetissit eivät nimittäin aina liity seksiin. Yleensä fetissillä on kyllä kytky ihmisen seksuaaliseen kokemukseen, mutta itse näen fetissit kokonaisvaltaisempana asiana. Fetisseistä voi saada mielihyvää esimerkiksi hyvi

Toksinen feminiinisyys

Toksista maskuliinisuutta halutaan karsia ja on hyvä, että aihetta tutkitaan. Mutta vähemmälle huomiolle jää se, onko naisten parissa jotain toksista, joka tulisi myös karsia. Miesten pitäisi kai ottaa enemmän mallia naisten elämästä, mutta onko nykymaailman naisten elämä tervettä verrattuna miehiin? Näin myydään naiskuvaa kansalle? Tulee ostaa kosmetiikkaa ja ehosteita, että voi näyttää huippumallilta, viettelevältä ja itsevarmalta? Että voi esiintyä kameralle ja jakaa kuviaan muiden tykättäväksi? Entä miksi ehosteita mainostetaan niin, että kaksi naista ovat lähes intiimisti kosketuksissa? Onko tässä kyseessä toksista feminiinisyyttä, eli huonoa naiskuvaa? Kun katson ympärilleni, näen luonnottomia naisten kuvia kaikissa lehdissä ja mainoksissa. Näen kaupungilla ja mediassa erittäin huoliteltuja ja laittautuneita naisia, jotka vaikuttavat kilpailevan siitä, kuka on kaikkein kaunein. Hyvin monella naisella on yllään jotain huomiota herättävää, vähintään ne piukat leggingsit, jo