Niin se on. Olemme kehittyneet viimeisen reilun vuosisadan aikana uskomattoman paljon monella eri saralla. Olemme kehittyneet huomattavan paljon myös tasa-arvoasioissa. Naisille annettiin aikanaan äänioikeus, mikä oli järisyttävä muutos. Mutta nykyään miehet ja naiset ovat samalla viivalla niin monessa asiassa, että siinä olisi historian kansalaisilla ihmettelemistä.
Naisia on pyritty saamaan enemmän johtotehtäviin. Naisia on saatu papeiksi. Naisia pyritään huomioimaan tasa-arvoisemmin uutismediassa ja viime aikojen trendinä on ollut, että naisten ja miesten esiintymistä uutisjuttujen asiantuntijoina seurataan ja pyritään tasaamaan. Myös urheilussa, mikä on erittäin raikasta. Parasta aikaa mediat pyrkivät tuomaan enemmän naisten urheilua esille, mikä on myös mielestäni kiinnostavaa ja tervetullutta.
Naisen paikka ei ole enää kotivaimona, ellei hän toki itse sitä halua. Mutta myös miehillä on mahdollisuus olla kotimiehinä.
Vielä riittää tehtävää, sillä edelleen naisia voisi olla johtavissa tehtävissä enemmän. Edelleen naisten palkoissa on epätasa-arvoa. Edelleen jotkut tahot väheksyvät naisia.
Ja edelleen naisten ulkonäköä seurataan ja arvostellaan huomattavan paljon.
Viimeisimmässä tulee dilemma. Sillä asian voi nähdä paitsi negatiivisessa, myös positiivisessa kontekstissa. Kumpikaan näistä ei luo tasa-arvoa.
Samalla kun maailmalla on tehty työtä miesten ja naisten tasa-arvon eteen, ei ulkonäön ja pukeutumisen saralla ole tasa-arvosta tietoakaan.
Nainen on kautta aikojen ollut se sukupuoli, jolle on annettu sekä oikeus, että taakka, tulla huomioiduksi ulkonäöstään. Samalla kun maailmalla on tehty työtä miesten ja naisten tasa-arvon eteen, ei ulkonäön ja pukeutumisen saralla ole tasa-arvosta tietoakaan. Naisille on huomattavasti enemmän tarjontaa ulkonäkönsä ehostamiseen sekä pukeutumisvaihtoehtojensa valikoimaan.
Vaihtoehtojen lisäksi naiset ovat ne, jotka saavat pukeutua tai laittautua miten huomiota herättävästi tahansa. Joskus tämä voi aiheuttaa kohautuksia tai paheksuntaakin, mutta lopulta asia kääntyy yleensä hyväksyttäväksi, jopa positiiviseksi.
Nainen voi siis pelkällä vaatetuksellaan tai ehostuksellaan saada kaiken huomion kohdistumaan itseensä. Sen myötä hänelle avautuu tilaisuus saada asiansa kuuluviin, saada julkisuutta tai luoda jopa rahanarvoisia mahdollisuuksia.
Onko tällainen aiheellista ja reilua vielä nykyisessä, tasa-arvoisessa, maailmassamme?
Nainen ei ole enää miehen käsivarressa kulkeva koriste. Se on oikein. Mutta miehen tulee edelleen olla taustalla oleva harmaa hiiri. Se on väärin.
Miesten työmahdollisuudet perustuvat pelkkiin saavutuksiin, suhteisiin ja tekoihin. Naisilla pukeutuminen tai ulkonäkö voivat poikia mahdollisuuksia edellä mainituista asioista riippumatta.
Naisten ulkonäkö ja pukeutuminen tuovat huomiota ja sillä on ollut roolinsa jo historiassakin. Mutta tasa-arvoon pyrkivässä yhteiskunnassa tämä vanhakantainen pukeutumis- ja ulkonäköhuomio tuo myös epätasa-arvoista valtaa.
Naiset ja heidän pukeutumisensa sekä ulkonäkönsä saavat jatkuvasti suurta huomiota. Olisiko jo tasa-arvon aika? |
Nainen ei ole enää miehen käsivarressa kulkeva koriste. Se on oikein. Mutta miehen tulee edelleen olla taustalla oleva harmaa hiiri. Se on väärin.
Olen nähnyt ja kuullut usein argumentteja, että miksi miehet eivät sitten vaan laittaudu tai pukeudu. Että tekisivät vaan niin. Tai että miehet ovat pelkureita, kun eivät heittäydy. Asia ei ole niin yksinkertainen. Olemme nähneet jo vuosien varrella miehiä, jotka ovat halunneet erottautua joukosta. Kulttuurimme ei ole kuitenkaan suostunut muuttumaan. Konservatiivisesta pukeutumisesta poikkeava, tai itseään ehostava, mies saa kyllä huomiota, mutta useimmiten se on edelleen negatiivista.
Poikkeavaa miestä pidetään laumaan kuulumattomana ja outona tapauksena. Häntä saatetaan kiertää tai hyljeksiä. Feminiinisiä miehiä oletetaan edelleen homoseksuaaleiksi ja feminiinisiä vaatteita käyttäviä transvestiiteiksi. Naisilla maskuliinisuus ei ole vastaavassa leimaavassa roolissa. Naisille suodaan myös mahdollisuus pukeutua maskuliinisemmin.
Siinä missä naiset herättävät poikkeavuudellaan kiinnostusta, miesten kohdalla reaktio on usein päinvastainen.
Feminiinisiä miehiä oletetaan edelleen homoseksuaaleiksi ja feminiinisiä vaatteita käyttäviä transvestiiteiksi.
Miehille on yritetty vuosien saatossa saada aikaan omia muotilehtiä, meggingsejä ja sallimusta esimerkiksi androgyynin muodin kautta. Mikään näistä ei kuitenkaan ole lopullisesti lyönyt läpi. Syyksi voidaan heittää se, että miehiä ei vaan kiinnosta. Mutta itse epäilen, että syitä on useampia. Niistä ei vaan puhuta, koska ne ovat miehille kipeitä asioita. Juuri siksi, että miehet eivät saisi poiketa laumansa riveistä.
Pelkuruus on tätä myöten totta. Mutta sen syyt ovat niin muissa miehissä, kuin naisissakin. Muut miehet ovat hyvin pitkälti laumaeläimiä, joiden seuraan kelpaavat vain samankaltaiset ihmiset. Poikkeavat yksilöt saavat muut varuilleen ja mahdollisesti vetäytymään muun lauman kanssa sivumpaan, tai jopa hylkäämään persoonallisen yksilön.
Siinä missä persoonallinen mies jää kaipaamaan tukiverkkoa, naisilta sitä ei ole luvassa. Naiset pitävät lähtökohtaisesti yhtä "siskojen kesken". Yksin jäänyt, muiden miesten hyljeksimä mies, ei ole naisten kiinnostuksen kohde. Siitäkään huolimatta, vaikka mies olisi tasa-arvon kannattaja, feministi tai feminiininen.
Joskus saamme lukea miesten tunnustuksia ja rakoiluja, joissa miehet kertovat, miten kipeitä jotkut kokemukset ovat heidän elämässään olleet.
Voidaan myös pohtia, löytyykö syitä toksisesta maskuliinisuudesta, tai vaikkapa lapsuuden kasvatuksesta. Joskus saamme lukea miesten tunnustuksia ja rakoiluja, joissa miehet kertovat, miten kipeitä jotkut kokemukset ovat heidän elämässään olleet. Joukossa ei ole ollut paljon pukeutumisen kysymyksiä, mutta hyvin paljon konservatiiviseen maskuliiniseen muottiin kasvattamisen aiheuttamia kärsimyksiä.
Voisiko tällainen jo loppua?
Naisten muoti ja seksuaalisuus ovat vapautuneet jo aikoja sitten. Miesten muotti on edelleen tiukka ja konservatiivinen.
Niin hassulta kuin se kuulostaakin, myös miesten pitäisi saada halutessaan mahdollisuus olla niitä, jotka huomioidaan vain pukeutumisensa tai ehostuksensa perusteella. Ja saada niiden myötä vastaavia mahdollisuuksia, kuin naisetkin.
Kuvakaappaus Ilta-Sanomien nettisivulta artikkelista, jossa esiteltiin Venla-gaalan asuja ja niiden kantajia. Ilta-Sanomien esittelykuvassa ei juuri miehiä nähty. |
Tasa-arvoa on luotava edelleen. Sitä pitää luoda sekä naisille, että miehille. Tässä pitää ottaa huomioon myös miesten huomiointi ulkonäöstään ja laittautumisestaan sekä muotiostoksistaan. Tähän asiaan voi vaikuttaa omalta osaltaan media. Median tulisikin ottaa enemmän vastuuta tasa-arvon edistämisestä. Etenkin iltapäivälehdet toteuttavat epätasa-arvoista toimintaa, sillä niiden jutut perustuvat edelleen hyvin sukupuolittuneisiin aiheisiin: Miehet huomioidaan töidensä, rahojensa, rikostensa ja tekojensa puolesta, naiset ulkonäkönsä, kevyiden juttujensa, mielipiteidensä ja vaatetuksensa puolesta.
Toisaalta, iltapäivälehdillä ei tietääkseni ole vastuullisen journalismin merkkiäkään.
Myös miesten pitäisi saada halutessaan mahdollisuus olla niitä, jotka huomioidaan vain pukeutumisensa tai ehostuksensa perusteella. Ja saada niiden myötä vastaavia mahdollisuuksia, kuin naisetkin.
Tasa-arvon luominen miesten ja naisten huomiointiin, pukeutumiseen ja ehostukseen on erittäin haasteellista. En usko, että tämä asia tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa, jos ollenkaan. Siihen vaikuttaa erittäin monia maailmanlaajuisia seikkoja. Siihen vaikuttavat kaikki ne kulttuurit, joiden parissa elämme. Siihen vaikuttaa historiamme sekä biologiamme. Siihen vaikuttaa vallassa olevien päättäjien tahto, kaupallisten tahojen tahto sekä kanssaelävien ihmisten tahto.
Jos niiden jälkeen asia voidaan kiteyttää mahdollisimman tiiviiksi, totean, että huomiota kaipaavien persoonallisten miesten kannattaa pyrkiä ravistelemaan menneisyyden pölyt niskoiltaan ja heittäytymään, pukeutumaan ja ehostamaan juuri sillä tavalla, mitä itse toivoo. Siitä huolimatta tekeekö asia kipeää, onko se pelottavaa tai voiko siitä seurata jotain, se ei missään nimessä ole laitonta tai kiellettyä.
Koska elämme liberaalissa länsimaisessa demokratiassa, miesten laajalla pukeutumisella tai itseilmaisulla ei voi olla myöskään jyrkkää moraalista estettä. Päinvastoin, lakimme tukevat monimuotoisuutta ja yksilöllisyyttä ehkä enemmän, kuin koskaan historiamme aikana. Näin ollen mikään lakien mukaan toimiva taho ei voi syrjiä miehiä, jotka haluavat valita harmaan puvun sijaan värikkäät trikoot tai parran sijaan kulmien muotoilun. Tai vaikkapa ruskeiden nahkakenkien sijaan korolliset nilkkurit.
Mikään lakien mukaan toimiva taho ei voi syrjiä miehiä, jotka haluavat valita harmaan puvun sijaan värikkäät trikoot tai parran sijaan kulmien muotoilun.
Vain yhteiskunnassa elävän yhteisön reaktio ei ole sidoksissa lakeihin. Erilainen voidaan edelleen kiertää kauempaa. Mutta mikään ei muutu, jos kukaan ei uskalla muuttaa asioita.
Mitä useampi mies uskaltaa olla persoonallinen, sitä enemmän asia näkyy. Mitä enemmän asia näkyy, sitä hyväksytympi asiasta tulee.
Mitä useampi mies, nainen, media tai vaikuttaja rohkenee edistää tasa-arvoa ja antaa kaikille tasaiset mahdollisuudet, sen tasa-arvoisemmaksi maailma muuttuu.
Mitä useampi mies, nainen, media tai vaikuttaja rohkenee edistää tasa-arvoa ja antaa kaikille tasaiset mahdollisuudet, sen tasa-arvoisemmaksi maailma muuttuu.
Ehkä jonain päivänä miehet ja naiset saavat tulla tasa-arvoisesti huomioiduksi pukeutumisellaan ja ulkonäöllään. Niin mediassa, kuin iltajuhlissakin.
---------------------------
Ohessa blogiartikkeliin liittyviä viitteitä, joissa omat kommenttini lihavoituna tekstinä:
***
Viitteen juttu jäi lopulta varmistamattomaksi oletukseksi, mutta kulttuurissa on jo vuosisadan kestänyt trendi siinä, että nainen voi käyttää pukeutumistaan, ulkonäköään ja eleitään paitsi viettelyn, myös vallan välineenä. Vaikkei tämä juttu pitäisi paikkaansa, huomio vastaavissa asioissa kääntyy aina naisiin ja poikii harvemmin seurauksia. Miesten vastaavanlainen toiminta olisi ehdottoman tuomittavaa ja sovinistista.
Väite: Britannian pääministerin huomio herpaantuu, kun naisedustaja vilauttelee haarojaan – tutkija listasi oleelliset seikat mediamylläkästä
25.4.2022
https://yle.fi/uutiset/3-12416211
***
Pääministeri Sanna Marin saa huomiota mediassa paitsi teoillaan, myös pukeutumisellaan ja ulkonäöllään. Harvemmin miehille suodaan vastaavaa mahdollisuutta, edes vastaavassa asemassa.
Sanna Marin kohauttaa nahkatakissa taas – kopioi tyyli
25.4.2022
https://www.iltalehti.fi/muoti/a/2bdc1b19-b532-4865-9af7-2a5e32af4363
Pääministeri Sanna Marinin muotikuva synnytti naisvihaa vastustavan someliikkeen – "Marinin toiminta on hyvin tietoista", sanoo tutkija
12.10.2020
https://yle.fi/uutiset/3-11590550
Somevaikuttaminen ui myös poliitikkojen arkeen, mutta pääministeri Marinin reppusuosittelu hämmentää: ”Nykyaikaa ja ihan fine”, sanoo someasiantuntija
17.9.2021
https://yle.fi/uutiset/3-12104790
Voiko pääministerin vanhaa kuvaa käyttää yhä hääpukujen mainostamiseen? Politiikan huipulle nousseiden kuvia katsotaan uusin silmin
"Naispoliitikkojen ulkonäköön kohdistuu Koivusen mukaan erityinen kiinnostus. Ylelläkin on ollut linnan juhlien yhteydessä pukuäänestys ja muotiasiantuntija arvioimassa pukuja. Tosin kiinnostus ulkonäköön kohdistuu jonkin verran myös miespoliitikkoihin."
11.1.2020
https://yle.fi/uutiset/3-11149428
***
Pääministeri Sanna Marinin eduksi voin kuitenkin nostaa tämän jutun ja siitä ottamani lainauksen. Itse tulkitsen kannanoton paitsi niin, että naisia ei saisi arvostella ulkonäkönsä ja pukeutumisensa perusteella ainakaan negatiivisesti, myös niin, että toiminta on epätasa-arvoista miehiä kohtaan. Tulkinta voi olla omani, mutta arvostelun jättäminen loisi tasa-arvoa siitä huolimatta.
"Jännittää, en tiedä miten päin olisin" – Linna täyttyy juhlien ensikertalaisista ja konkareista
5.12.2015
"Sanna Marin on iloinen, että feministinen ajatushautomo Hattu on haastanut suomalaiset seuraamaan juhlia tänä vuonna ilman naisten pukeutumisen arvostelua ja haukkumista.
– Tämä on tärkeä viesti meille kaikillle, Marin toteaa."
https://yle.fi/uutiset/3-8503663
***
Naisille annettava huomio poikii epätasa-arvoa paitsi keskipisteeksi nostamisessa, myös pääoman tuomisessa. Julkisuus on nykyään pääomaa, joka voi poikia mielekkäitä mahdollisuuksia. Kun julkisuutta suodaan ulkonäköön ja pukeutumiseen liittyen, ei miehillä ole mahdollisuutta menestyä tasa-arvoisesti naisten kanssa. On surullista nähdä, että jopa media edistää uutisointia naisten pukeutumiseen ja ulkonäköön liittyen, eikä pyri tasa-arvoistamaan miesten roolia vastaavissa jutuissa.
18-vuotias Iida Vainio ilmestyi lentokentälle kultamekossa, ja yksi kuva teki hänestä someilmiön: "Ehkä asiaa voisi yrittää lyttäämisen sijaan ymmärtää"
23.2.2022
https://yle.fi/uutiset/3-12330344
Leijona-fani Iida Vainio pääsee kokeilemaan haaveammattiaan toimittajana – mahdollistajana Aleksi Valavuori
23.2.2022
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/40ee40cb-795c-4fee-95f3-d18c660f6e60
***
Olen ennenkin kirjoittanut Linnan juhlista ja niissä esiintyvästä epätasa-arvosta. Yksi suurimmista painopisteistä on ollut illan vieraiden pukujen seuraaminen, missä huomio on aina mennyt lähes yksinomaan naisille. Positiiviseksi yllätyksekseni löysin viitteitä hakiessani myös juttuja, joissa miesten pukeutuminen on nostettu näkyviin. Annan tästä kiitokseni etenkin YLE:lle. Toivon, että myös jatkossa saamme lisää tasa-arvoisia juttuja juhlapukeutumisesta, myös muissa medioissa.
Aivan uudenlaiset Linnan juhlat Ylen nettisivuilla – pelkästään, vain ja ainoastaan muotia!
5.12.2014
https://yle.fi/uutiset/3-7671745
Positiivista tässä jutussa on, että jutun pääkuvassa onkin yllättäen huomioitu mies ja näyttävä pukeutuminen.
Linnan juhlien asut: "Jokaisesta kokonaisuudesta löytyy jotain hyvää"
24.11.2014
https://yle.fi/uutiset/3-7640839
Etiketissä ei ole sinänsä vikaa, mutta juurikin siinä on, että vain naisille annetaan vapautta pukeutumiseensa.
Linnan juhlien etiketti ei ole kiveen hakattu – "Naisen rooli on ollut jotain aivan muuta kuin nyt"
5.12.2014
https://yle.fi/uutiset/3-7647086
"Saukkola näkee muutosta myös pukeutumisetiketissä, sillä vaikka miehillä frakki on ja pysyy, niin naisten suhteen pukeutumisetiketti oli ennen paljon jäykempi."
Aiemman pääministerin kohdalla hänen vaimonsa huomioitiin nostamalla hänen asunsa uutiseksi. Kun naispuolinen pääministeri menee linnan juhliin, hän on edelleen keskiössä, ei hänen miehensä.
Pääministerin vaimo Linnan juhliin rovaniemeläisessä iltapuvussa
8.11.2016
https://yle.fi/uutiset/3-9278562
Tässä jutussa on nostettu Robin mukaan, eli tasa-arvo toteutui, kun naiset ja miehet huomioitiin. Tästä plussaa.
Linnan juhlat: Sami Sykön valinnat
7.12.2016
https://yle.fi/uutiset/3-9337719
Tämä oli yllättävä löydös. Perinteisen naisten huomioinnin ohessa onkin tehty juttu myös miehistä. Tämä oli sinänsä hienoa, mutta ehkä tulevaisuudessa voitaisiin yhdistää asuasiat sukupuolista riippumatta samojen otsikkojen alle. Ainakin niissä jutuissa, joissa ei ole tarvetta eriyttää sukupuolia omiin juttuihinsa.
Video: Linnan juhlien tyylikkäimmät miehet
6.12.2016
https://yle.fi/uutiset/3-9337661
"Linnan juhlissa katseet kiinnittyvät yleensä naisten upeisiin iltapukuihin, mutta osaavat miehetkin pukeutua tyylikkäästi suurena juhlapäivänä."
Tämä juttu sukupuolittui heti. Huomio keskitettiin perinteisesti naisiin.
Linnan juhlat 2014: Sykkö, Valtee & Kukkohovi – pitelemätön porukka
24.11.2014
https://yle.fi/uutiset/3-7640840
"Anne on ehdottomasti se, joka ymmärtää naisen vartalon ja sen, miten se tulee pukea iltapukuun."
Kritiikkiä Linnan juhlia kohtaan näkee harvoin heiltä, jotka niihin pääsisivät. Kiinnostiko Rukajärveä enemmän oma juttu, kuin hänen pukeutumisensa tarkastelu? Syy jäi pimentoon, joten se jää arvailuksi.
Olympiamitalistia ei Linnan juhlat innosta - "Varmaan olen jossain lumilla"
1.11.2014
https://yle.fi/urheilu/3-7592327
Monipuolisuus on hieno asia, mutta kun lukee kommentin, ei monipuolisuutta juuri löydy. Miesten muotti on edelleen hyvin ahdas. Sille laajuutta saisi aikaan nimenomaan muotimaailman vaikuttajien toiminta.
Kritiikkiä näkyy tämän jutun kommenteissakin. Tosin myös puoltavia lausuntoja. Tasa-arvosta sen sijaan ei ole kommentteja, mikä on ikävää.
Hassua lukea kommentti siitä, miten naisia alistetaan pukeutumisen arvostelulla. Naisethan nimenomaan saavat tällä huomattavasti enemmän julkisuutta ja huomiota. Siitä riippumatta, onko kritiikki hyvää vai huonoa. Ja huomio kääntyy ajan myötä useimmiten positiiviseksi. Ja tuo huomio on parhaimmillaan pääomaa, jolla voi saada erilaisia etuuksia.
Sami Sykkö povaa kierrätystrendin näkyvän vahvasti Linnan juhlien puvuissa – äänestä omia suosikkejasi Yle.fi-sovelluksessa
4.12.2018
https://yle.fi/uutiset/3-10537214
"Miesten monipuolisemman pukumuodin hän uskoo jatkuvan myös tänä vuonna.
– Viime vuosina yhä useammat miehet ovat valinneet tumman puvun frakin sijaan. On nähty rusetteja, smokkitakkeja ja röyhelöpaitoja. Tiedän, että tänä vuonna moni mies miettii smokkityyppistä takkia."
Sykähdyttävimpien asujen joukkoon mahtui vain yksi mies. Mutta siinäkään kyseessä ei ollut itse asu, vaan etiketin venyttäminen.
Yleisö äänesti: Jenni Vartiainen on Linnan juhlien ehdoton kuningatar – myös Juice Leskinen kiri ikimuistoisten pukeutujien joukkoon
6.12.2020
https://yle.fi/uutiset/3-11684048
Etiketin venyttämistä on ollut naistenkin osalta, jos paljasta pintaa on sallittu. En nimittäin millään usko, että sitä on sallittu miehille.
Muotikommentaattori uskoo: Linnan juhlissa näemme vilauttelua ja hempeitä värejä
28.11.2015
https://yle.fi/uutiset/3-8480823
***
Suomalaiset gaalat eivät ole eronneet Linnan juhlien kaavasta. Keskiössä ovat edelleen naiset ja heidän pukeutumisensa. Pidän tällaista uutisointia epätasa-arvoisena. Viitteenä olevat jutut ovat tuoreita, joten näemme, ettei asia ole muuttunut näinäkään päivinä. Mukana on vain yksi mies, eikä hänkään pääosassa.
Tässä ovat Venla-gaalan huikeimmat asut – Pippa Laukka säväytti huimalla halkiolla, Martina Aitolehti käänsi katseita
7.5.2022
https://www.is.fi/viihde/art-2000008800838.html
Pukuloistoa Emma-gaalassa: Erika Vikman säväytti näyttävällä housupuvulla
6.5.2022
https://www.is.fi/viihde/art-2000008799832.html
Pippa Laukan rohkea halkio ja Shirly Karvisen lateksiasu varastivat huomion – katso Kultainen Venla -gaalan näyttävimmät asut
7.5.2022
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/46b5d914-62ff-4b22-a6a6-238cea503ecb
Behmin höyhenasu käänsi katseet punaisella matolla – katso Emma-gaalan pukuloistoa
6.5.2022
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/4bbba971-492f-4c0f-8793-4f7f3a8630c7
***
Trendi ei ole juurikaan muuttunut maailmallakaan. Pääosassa ovat taas kerran naiset ja mukana myös heitä, jotka ovat ansainneet julkisuutensa lähinnä ulkonäöllään. Positiivista on kuitenkin huomata esimerkiksi tästä jutusta, että miehille on annettu mahdollisuuksia ja myös palstatilaa rohkeammasta pukeutumisesta johtuen. Juuri tällä luodaan tasa-arvoisia mahdollisuuksia tulevaisuuteen, kun miesten muottia laajennetaan, se huomioidaan positiivisesti, eikä sitä pyritä peittelemään.
Tältä näytti Kim Kardashian Marilyn Monroen iltapuvussa – katso muotikuvat Met-gaalasta
3.5. 16:45
https://yle.fi/uutiset/3-12427150
***
Tälläkään kertaa gaala-asujen äänestykseen ei otettu mukaan yhtään miestä. Onko syynä miesten pukeutumiskoodin kapeus ja tylsyys, vai yleinen perinne siitä, että huomio annetaan vain naisille? Entä miksi naiset saavat pukeutua rohkeasti, seksikkäästi ja erilaisiin materiaaleihin, mutta miehet eivät?
Tässä ovat gaalojen superviikonlopun tyrmäävimmät asut – äänestä suosikkiasi!
8.5.2022
https://www.is.fi/viihde/art-2000008801811.html
Kommentit
Lähetä kommentti